Genellikle sabah kahvaltılarında sıkılarak tükettiğimiz portakalın birçok faydası bulunur.
Bunlardan en bilineni bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Kış ve bahar aylarında sıkça yakalandığımız soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıkların daha hızlı atlatılmasına yardımcı olur.
Vücuttaki yorgunluğu giderir ve vücuda enerji verir.
Turunçgiller familyasından olan portakalın çeşitli türleri vardır. Portakalın faydaları arasında en çok bilineni C vitamini deposu olmasıdır. Bu kış meyvesinde C vitamininin yanı sıra A, E ve B grubu vitaminleri ile fosfor, demir, magnezyum, potasyum ve kalsiyum mineralleri bulunur.
Kerevizde vitamin ve mineral olarak A vitamini, folik asit, B6, B1 ve B2 vitamini bulunur. Ayrıca C vitamini, E vitamini, K vitamini, kalsiyum, potasyum, fosfor, çinko ve demir içerir.
Kereviz iyi bir magnezyum kaynağıdır ama yaprakları, sapından daha çok magnezyum içerir. Düşük kalorili, su içeriği çok yüksek ve lif oranı oldukça fazla bir sebzedir.
• Kereviz, bileşiminde bulunan kalsiyum ile sinir sistemi, demir ile kansızlık, magnezyum ile yorgunluk, anemi, kalp ve damarlar hastalıklarına karşı önerilir.
• Kereviz, zihinsel ve fiziksel performansı artırır.
• İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düşürür.
• Rahatlatıcı, ağrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi, ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.• Kerevizin cinsel gücü artırıcı bir etkisi olduğu kabul edilir.
• Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
• İdrar söktürür, idrar yollarını ve kanı temizler.
• Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, belleği uyarır.
• Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
• Kerevizin yara ve ülserler için yararlı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karşı vücudu korur.
• Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
• İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savaşmaya yardımcıdır.
• Cilt, saç ve gözler için faydalıdır.
• İştahı olmayan kişilere kereviz önerilir.
• İçerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu daha dirençli hale getirir. Kalp-damar sistemi ve bağışıklık sistemini güçlendirir, kan kolesterolünü düşürür.
• Rahatlatıcı, ağrı kesici, antiseptik ve anti alerjik özellikleri olan kereviz, sindirim sistemi rahatsızlığı olanlara önerilmektedir. Sindirim sistemi, ülser, gastrit ve hazımsızlık sorunlarına iyi gelir.• Kerevizin cinsel gücü artırıcı bir etkisi olduğu kabul edilir.
• Tansiyona iyi gelir, su-tuz metabolizmasını ayarlar, ödemi çözmede etkili olur.
• İdrar söktürür, idrar yollarını ve kanı temizler.
• Uykusuzluğa ve strese de iyi gelir. Kerevizin sinir sistemi üzerinde yararlı etkileri vardır, belleği uyarır.
• Ürik asit düzeyini azaltıcı etkisi ile gut hastaları için önerilir.
• Kerevizin yara ve ülserler için yararlı etkileri olur. Tümörler, tromboz ve ateroskleroza karşı vücudu korur.
• Kereviz vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
• İnflamatuar hastalıklar ve eklem iltihabı ile savaşmaya yardımcıdır.
• Cilt, saç ve gözler için faydalıdır.
• İştahı olmayan kişilere kereviz önerilir.
Faydası saymakla bitmeyen bu iki besin deposunun farklı şekillerde sunum yaptınız mı hiç.Kerevize en çok yakışanlar arasında kesinlikle portakal birinci sırada olduğunu düşünüyorum.
Kereviz yemeğini sevmeyen bir çocuğunuz yada aile bireyiniz varsa bunu kesinlikle denemelisiniz
Şimdiden afiyetler olsun efendim :)
MALZEMELER:
3 yada 4 adet kereviz (büyükçe)
4 yada 5 adet portakal ( büyükçe)
1 çay bardağı irice kıyılmış ceviz içi (dahada artırabilir
yada azaltabilirsiniz)
2 su bardağı yoğurt
Zeytinyağı
Tuz
Limon
MaYonez
TARİF
Öncelikle kerevizlerimizi saplarından ayırıyoruz.Ama
bu yeşil sap kısımlarını sakın ola atmayın.İlerleyen zamanlarda onlarla ilgili
muhteşem bir tarif yazacağım.Kerevizlerimizi soyuyoruz Daha sonra rendenin iri
kısmı ile rendeliyoruz.Rendelenen kerevizleri limonlu sıda bekletiyoruz Kararmaması için.daha sonra yoğurdumuzu ve dilediğiniz kadar mayonezimizi çatal
yardımı ile çırpıyoruz içine cevizlerimizi ilave ediyoruz.Ardından suda
bekleyen kerevizlerimizin suyunu sıkıp yoğurt harcı ile
karıştırıyoruz.portakallarımızı ortadan ikiye bölüp suyunu
sıkıyoruz.Ama portakalların çanaklarına zarar vermiyoruz.Portakal suyundan 3-4
yemek kaşığı kerevize ekleyip tuzunu da ilave edip karıştırıyoruz.Elimzde kalan
portakal çanaklarının içine kerevizimizden aldığı kadar koyuyoruz.En son da
üzerine bir iki tutam maydonoz ilave edip servis edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder